Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης ενημερώνει τους ιδιοκτήτες, μισθωτές, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων ότι είναι υποχρεωμένοι να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους έως τις 30 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με τις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις, τα οικόπεδα οφείλουν να είναι απαλλαγμένα από ξερά χόρτα, απορρίμματα και κάθε είδους εύφλεκτα υλικά, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εκδήλωσης ή εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Ξεκινούν αύριο Τρίτη 1η Απριλίου οι καθαρισμοί οικοπέδων, με τους υπόχρεους να καλούνται να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία και να υποβάλουν τη σχετική δήλωση καθαρισμού μέσω της πλατφόρμας: https://akatharista.apps.gov.gr

Ποιοι υποχρεούνται σε καθαρισμό

Η υποχρέωση αφορά: Ιδιοκτήτες, μισθωτές, υπομισθωτές, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων:

Εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή οικισμών χωρίς σχέδιο
Σε ακτίνα 100 μέτρων από τα παραπάνω, κατόπιν ενημέρωσης της δασικής υπηρεσίας
Σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, εφόσον δεν εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία

Εξαιρούνται διαμορφωμένοι κήποι και φυτεμένεςεπιφάνειες πολυκατοικιών και κτιρίων.

Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός

Απομάκρυνση ξερών δέντρων, κλαδιών και φυτικής ύλης
Κλάδεμα δέντρων και θαμνώδους βλάστησης
Απομάκρυνση εύφλεκτων ή επικίνδυνων υλικών
Ασφαλής αποκομιδή και μεταφορά υπολειμμάτων

Κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

1. Πρόστιμο 0,50€/τ.μ., με ελάχιστο ποσό τα 200€
2. Δαπάνη καθαρισμού από τον Δήμο: 1,00€ / τ.μ., σύμφωνα με τον Κανονισμό Πόλης
3. Ποινικές κυρώσεις βάσει άρθρου 433 Ποινικού Κώδικα

Επιπλέον:

Μη υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο: Πρόστιμο 1.000€ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 4662/2020.
Ψευδής δήλωση:  στις περιπτώσεις υποβολής ψευδούς δήλωσης ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης επιβάλλονται ή καταλογίζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις όπως αυτές αναγράφονται στην παρ. 7 του άρθρου 6 της με αριθ. πρωτ. 21837 οικ. Φ700/20/2024/24 Υ.Α (ΦΕΚ Β΄ 2695). Κυρώσεις: Φυλάκιση έως 2 έτη και Χρηματική ποινή έως 54.000 ευρώ (180-360 ημερήσιες μονάδες)

Ένσταση μπορεί να υποβληθεί εντός 10 ημερών από την ειδοποίηση.

Αν απορριφθεί ή παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο Δήμος προχωρά στον καθαρισμό.

Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης προσβλέπει στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των κατοίκων του Δήμου, για την εξάλειψη του κινδύνου πυρκαγιάς, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών.

Πληροφορίες:
Τμήμα Πολιτικής Προστασίας – Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης
Τηλ.:
213 2026067
Email:
politikiprostasiadea@elliniko-argyroupoli.gr

'

'

' Viber 2022 06 10 08 16 55 975