Σε μια βραδιά όπου ο λόγος, η μουσική και το φως ενώθηκαν σε μια μοναδική πνευματική αρμονία, το Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» γέμισε από θρησκευτική κατάνυξη και συγκίνηση. Τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, το κοινό παρακολούθησε την ξεχωριστή παράσταση «Το Θείο Δράμα», ένα βυζαντινό δράμα σε μορφή ορατορίου, εμπνευσμένο από τους ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού και αφιερωμένο στα Πάθη του Χριστού.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, φανερά συγκινημένος από την προσέλευση και την ατμόσφαιρα της βραδιάς, δήλωσε:
«Είναι ενθαρρυντικό και βαθιά ελπιδοφόρο να βλέπουμε πως ένα τόσο μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας αγκαλιάζει εκδηλώσεις που υπενθυμίζουν τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, με επίκεντρο την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου, Μάκης Δελαπόρτας, ο οποίος επεσήμανε πως «πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου πολιτιστική και πνευματική εμπειρία που αγγίζει τις καρδιές και υψώνει το βλέμμα στον ουρανό», προετοιμάζοντας το κοινό για μια βραδιά βαθιάς συγκίνησης και αναστοχασμού.

Στη σκηνή, οι σπουδαίοι ηθοποιοί Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού και Στέφανος Κυριακίδης, μαζί με τους Ιωάννη και Βασίλη Αθανασόπουλο, χάρισαν ερμηνείες μνημειώδεις – εσωτερικές, εκφραστικές, αφήνοντας να μιλήσει μόνο η ουσία: το ανείπωτο βάρος της θυσίας και το άγιο φως της ελπίδας.

Η παράσταση ντύθηκε μουσικά από ζωντανή ορχήστρα βυζαντινών οργάνων, τη συμμετοχή χορωδίας ιεροψαλτών και τη βαθιά, υποβλητική φωνή του διακεκριμένου Πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ, δημιουργώντας ένα μουσικό σύμπαν απόλυτα ταυτισμένο με την ιερότητα των ημερών.

«Το Θείο Δράμα» δεν ήταν απλώς μια παράσταση. Ήταν μια εμπειρία εσωτερικής αναζήτησης, μια γέφυρα ανάμεσα στον άνθρωπο και το θείο. Μια υπενθύμιση πως στην ουσία του πολιτισμού μας κατοικεί πάντα το φως.