Πρώτη Είδηση
Αυτό ήταν η Κυριακή 20 Μαΐου για όλους εμάς του Δ.Σ. ,τους εθελοντές μας, όλους όσους μας τίμησαν με τη παρουσία τους, αλλά κυρίως για τους μικρούς μας φίλους.
Με τον δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, Χρήστο Κορτζίδη, συναντήθηκαν στις 30 Ιουλίου δύο βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας, οι κ.κ. Katy Clark και Linda Riordan στα πλαίσια επίσκεψης στη χώρα μας. Μαζί τους και ο κ. Ισίδωρος Διακίδης, πρόεδρος της βρετανικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Haringey στο Λονδίνο.
Για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο η δημοτική αρχή δείχνει έμπρακτη φροντίδα για τα παιδιά και στήριξη της οικογένειας. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλοκαιρινή Δημιουργική Απασχόληση» δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευσή της.
Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης διοργανώνει Τριήμερες Εκδηλώσεις Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τις 25 έως τις 27 Μαΐου με ομιλίες, εκθέσεις, χορευτικά συγκροτήματα & καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου της Δημοτικής Κοινότητας Ελληνικού που παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Η χαρτοπαίχτρα» σε σκηνοθεσία Ολγας Γκάτζιου.
Μια σημαντική πρωτοβουλία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για την κάλυψη της πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, οικογενειών και ατόμων με 107 εθελοντές γιατρούς και 3 εξεταστικά κέντρα στην περιοχή μας.
Η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου μας διοργάνωσε με επιτυχία για άλλη μια χρονιά, την Aνοιξιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση, το Σάββατο 12 Μαΐου στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» και οι κάτοικοι της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στην μαγεία του χορωδιακού τραγουδιού. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι δημοτικές χορωδίες: Αργυρούπολης, Ελληνικού, Δάφνης και Βάρης – Βουλιαγμένης.
Τα παιδικά τμήματα παραδοσιακών χορών της Δημοτικής Κοινότητας Αργυρούπολης, σε συνεργασία με τα τμήματα του συλλόγου γονέων του 3ου δημοτικού σχολείου και με την καλλιτεχνική επιμέλεια - διδασκαλία του Κώστα Πιπίνη ετοίμασαν μια υπέροχη εκδήλωση.
Με την ξένη κωμωδία «Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά;» και την ελληνική κοινωνική «Το δένδρο που πληγώναμε» υποδέχεται ξανά τους θεατές του το Θερινό Σινεμά στο πάρκο της 129 Π.Υ. μετά την ανάπαυλα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Το θεατρικό εργαστήρι Ελληνικού παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Ψαθά " Η Χαρτοπαίχτρα" σε σκηνοθεσία-διασκευή Όλγας Γκάτζιου στις 18-19-20 & 25-26-27 Μαϊου 2012 στο δημοτικό θέατρο του Ελληνικού στις 8:30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Αλεύρι και Ελαιόλαδο διατέθηκαν το Σάββατο 12 Μαΐου από αγρότες παραγωγούς σε κατοίκους της περιοχής. Το αλεύρι από τον Συνεταιριστικό Αλευρόμυλο Δομοκού Ε.Α.Σ. Λαμίας και το ελαιόλαδο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεοχωρίου Λεύκτρου Μεσσηνίας.
Κυβέρνηση και ΟΑΣΑ στα πλαίσια του μνημονίου διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες με καταργήσεις - συγχωνεύσεις γραμμών και μείωση δρομολογίων. Έτσι παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των εισιτηρίων κατά 40%, τις διαμαρτυρίες Δημοτικών συμβουλίων & πολιτών και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ για 2η φορά σε διάστημα 8 μηνών μειώνει δραματικά το συγκοινωνιακό του έργο τόσο στην Αθήνα συνολικά όσο και στο δήμο μας, καταργώντας άλλες 25 γραμμές από τις 25/7/2011 κατάργησε και τροποποιώντας άλλες. Στο Δήμο μας αυτούς τους 8 μήνες...
Με τη διάθεση νέων προϊόντων συνεχίζει ο Δήμος μας τη μάχη κατά της ακρίβειας συμβάλλοντας στη διάθεση προϊόντων από τους αγρότες παραγωγούς στα νοικοκυριά της πόλης, χωρίς μεσάζοντες. Το Σάββατο 12 Μαΐου θα γίνει διάθεση Αλευριού με 0,60€ το κιλό σε συσκευασίες 5 & 10 κιλών και Ελαιολάδου με 2,80€ το λίτρο σε 5λιτρα δοχεία (σύνολο 14ευρώ) από τις 9:00π.μ. έως τις 2:00μ.μ. έξω από το πρώην Δημαρχείο Ελληνικού (25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας).
Το Σάββατο 12 Μαΐου στις 8:30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η Ανοιξιάτικη Χορωδιακή Συνάντηση στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης». Συμμετέχουν οι δημοτικές χορωδίες: Αργυρούπολης, Βάρης-Βουλιαγμένης, Δάφνης και Ελληνικού.
«Ήταν ένα πρώτο βήμα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Επιδιώκουμε το συντονισμό με τους εργαζόμενους και με άλλους δήμους» δήλωσε ο Χρήστος Κορτζίδης μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη που είχε την Πέμπτη 21/7 αντιπροσωπεία του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης με επικεφαλής τον ίδιο. Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση διεκδίκησης και διαμαρτυρίας του δήμου με αιτήματα που αφορούν τα οικονομικά του δήμου, τους εργαζόμενους, το Ελληνικό και τη δημόσια περιουσία.
 
Ημερίδα με θέμα «Όψεις της κρίσης στην Ελλάδα: Αιτίες, Επιπτώσεις, Πολιτικές» συνδιοργανώνουν το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Αργυρούπολης, ο Σύλλογος Υποστήριξης ΑμεΑ «Συμπράττω», η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης την Τετάρτη 2 Μαΐου 2012 και ώρα 7:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης».
Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή στον 2ο Ποδηλατικό Γύρο που διοργανώνει ο Οργανισμός Νεολαίας & Αθλητισμού του Δήμου μας την Κυριακή 13 Μαΐου. Ο Ποδηλατικός Γύρος θα ξεκινήσει από την πλατεία Βάρναλη στις 10:30 π.μ., θα διασχίσει την Αργυρούπολη και το Ελληνικό και θα τερματίσει μέσα στο πρώην αεροδρόμιο, στον ελαιώνα που φυτεύτηκε πριν από λίγο διάστημα.
 
O Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης κλείνει τις υπηρεσίες του και οργανώνει διαμαρτυρία εργαζομένων και δημοτών στο υπουργείο Εσωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα την Τετάρτη 13 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο.
Με τη διάθεση νέων προϊόντων συνεχίζει ο Δήμος μας τη μάχη κατά της ακρίβειας,συμβάλλοντας στη διάθεση τροφίμων από τους αγρότες παραγωγούς στα νοικοκυριά της πόλης χωρίς μεσάζοντες. Το Σάββατο 12 Μαΐου από τις 9:00π.μ. έως τις 2:00μ.μ. έξω από το πρώην Δημαρχείο Ελληνικού (25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας) θα γίνει διάθεση Αλευριού με 0,60€ το κιλό σε συσκευασίες 5 & 10 κιλών και Ελαιολάδου με 2,80€ το λίτρο σε 5λιτρα δοχεία.
Σε περιόδους που η αλληλεγγύη αποτελεί όπλο του δοκιμαζόμενου λαού μας ο “Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό” την Κυριακή 22 Απριλίου, διέθεσε μέρος της παραγωγής του στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.
 
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης κλείνει τις υπηρεσίες του την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Εργαζόμενοι και κάτοικοι προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο δήμος αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα. Άλλα είναι συσσωρευμένα από χρόνια και άλλα τα δημιούργησε ο «Καλλικράτης».
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 8 Απρίλη ο 1ος Μητροπολιτικός Ημιμαραθώνιος και αγώνας 10,5 χλμ. στο Ελληνικό, μία διοργάνωση με συμβολικό χαρακτήρα καθώς διοργανώθηκε από το Σύλλογο δρομέων Νότιας Αττικής "Ευκλής" υπό την αιγίδα του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού, του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου, του ΚΑΠΠ Τομέας Αθλητισμού Δήμου Γλυφάδας και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού -Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) ενάντια στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του χώρου του παλιού Αεροδρομίου.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση και διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών είχαν χθες 24 Απριλίου οι δήμαρχοι όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τα δεινά οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να γίνει πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργείου να αποδοθούν τα επιπλέον 405 εκ. ευρώ που είχαν υποσχεθεί τον περασμένο Γενάρη.
Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης στην πρώτη ανοιχτή ομιλία του μετά τις εκλογές του Νοέμβρη στη συγκέντρωση στην πλατεία Βάρναλη την Παρασκευή 1η Ιουλίου. Ο δήμαρχος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στα βασικά προβλήματα του δήμου μας που είναι: «Το οικονομικό , η οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών, η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας» και «η συμμετοχή του κόσμου, που είναι το οξυγόνο για όλα και χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα».
Το Σάββατο 7 Απριλίου θα γίνει ξανά διάθεση πατάτας από τον Συνεταιρισμό Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου στην τιμή των 0,30 λεπτών το κιλό. Για την καλύτερη οργάνωση των παραγγελιών και την εξυπηρέτησή τους παρακαλούνται οι κάτοικοι να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: •213-2018745 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 10.00π.μ.- 1.00μ.μ. & 6.00μ.μ.- 8.00μ.μ. •213-2026022 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 10.30π.μ - 2.00μ.μ. Την Κυριακή 1 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάθεση ελαιολάδου σε πολύ καλή τιμή από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεοχωρίου Λεύκτρου στους κατοίκους που είχαν παραγγείλει τις προηγούμενες μέρες.
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή επισκεπτών τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις του Ποντιακού Πανοΰρ που διοργανώνει κάθε χρόνο στα πλαίσια του πανάρχαιου Ταφικού Εθίμου η Ένωση Ποντίων Σουρμένων με αρωγό το Δήμο μας. Το Σαββατοκύριακο του Θωμά χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία και τους γύρω δρόμους των Σουρμένων.
Ένα από τα καλύτερα προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά υλοποιείται τους θερινούς μήνες στο δήμο μας. Το φετινό καλοκαίρι το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου σε δύο χώρους, στην αμερικάνικη βάση για τα παιδιά του Ελληνικού και στις αθλητικές εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου για τα παιδιά της Αργυρούπολης. Την ώρα που σε γειτονικούς και όχι μόνο δήμους τέτοιου είδους προγράμματα απευθύνονται σε οικογένειες που μπορούν να σηκώσουν το κόστος συμμετοχής (150 - 200€ ανά παιδί) ο δήμος μας έκανε δεκτές όλες τις αιτήσεις (πάνω από 1300) παιδιών δημοτών και κατοίκων και υλοποιεί το πρόγραμμα εντελώς δωρεάν για όλους.
Οι διαπιστώσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής πάνω στο νομοσχέδιο για την "αξιοποίηση" του Ελληνικού που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα είναι ρητές και κατηγορηματικές: μια σειρά από ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται έξω από τα όρια της συνταγματικότητας.
Πλαισιωμένα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων γιορτάζονται φέτος τα 90 χρόνια του Ταφικού Εθίμου την Κυριακή του Θωμά στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Την Κυριακή του Θωμά οι Πόντιοι συνεχίζοντας μια μακραίωνη παράδοση, βιώνουν μια εθιμική εκδήλωση, το «Ταφικό Έθιμο», που τηρείται αναλλοίωτο με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση. Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο. Αρχικά οι ιερείς τελούν τρισάγιο στη εκκλησία του Κοιμητηρίου των Σουρμένων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων Ποντίων. Στην συνέχεια τελείται τρισάγιο σε κάθε τάφο. Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης.
Με βάση τα δημοσιεύματα της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2011, σχετικά με την πρόταση του κυρίου Χοσέ Αθεμπίγιο που παρουσίασε στην Ελληνικό ΑΕ, οι τρεις δήμαρχοι Αλίμου, Θάνος Ορφανός, Γλυφάδας, Κώστας Κόκκορης και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, θεωρούν ότι η μελέτη αυτή, κινείται στην ίδια λογική με την πρόταση του πρώην Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, την οποία και αντιπάλεψαν.
Δράσεις - Εκδηλώσεις

 

improve my city

λαογραφικο μουσειο

 Βοήθεια και συμβουλές προς τους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους


 
   
Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Λ. Κύπρου 68, 164 52
Τηλεφωνικό κέντρο: 213 2018 700 & 213 2026 000
Municipality of Ellinikon-Argyroupoli, 68 Kyprou Av., 164 52
Call Center: +30 213 2018 700 & +30 213 2026 000