Έξι σημαντικές διακρίσεις, για αντίστοιχα έργα και δράσεις, απέσπασε ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης κατά την τελετή απονομής των νέων βραβείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «OTA Awards 2019-2023» που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Η διοργάνωση είχε την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ. Αττικής και Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που αποτελούνταν από ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους του πολιτικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου ήταν η Αλεξάνδρα Ρογκάκου, αναπληρώτρια Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η Υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Τα βραβεία αυτά που καθιερώνονται για πρώτη φορά στη χώρα και αφορούν αποκλειστικά Δήμους και Περιφέρειες επιβραβεύοντας τους Δήμους και τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με σκληρή δουλειά καταφέρνουν να βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών τους συμβάλλοντας στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και προβάλλοντας καινοτόμες λύσεις, έργα και δράσεις ως παραδείγματα προς μίμηση, ενθαρρύνοντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους

 

Ο Δήμος μας ήταν ο ένας από τους τρεις Δήμους που απέσπασαν τις περισσότερες διακρίσεις αναδεικνύοντας ότι έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών του:

Βραβείο για την δημιουργία και την δράση του Σώματος Εθελοντών του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης (1ο Βραβείο).

Πρόκειται για το ποιο προηγμένο σώμα εθελοντών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πληθώρα δράσεων που σκοπό έχει, να μεριμνά για την ευαισθητοποίηση, ενθάρρυνση, ενεργοποίηση των πολιτών για την συμμετοχή τους στο Εθελοντικό Κίνημα, να στηρίζει και να συντονίζει τις αυτοτελείς Εθελοντικές ομάδες του, που το συναποτελούν και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για Εθελοντικές δράσεις.

 

Βραβείο για τις «Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για Γονείς και Μαθητές» (2ο Βραβείο) στο πλαίσιο της πολιτικής του Δήμου για τον Σεβασμό της Διαφορετικότητας. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας ισχυρής και ουσιώδους παιδείας ως βασικό απαιτούμενο ενός θεσμικού εγχειρήματος ειρηνικής συνύπαρξης, κοινωνικής ανάτασης και προόδου.

Βραβείο για το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (2ο Βραβείο).

Πρόκειται για ένα ψηφιακό Κέντρο που έχει ως αποστολή τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό δράσης για την εκτίμηση κινδύνου, την πρόληψη, ετοιμότητα, ενημέρωση και αντιμετώπιση των φυσικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το συντονισμό των δράσεων αποκατάστασης, τον έλεγχο της εφαρμογής των ανωτέρω, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά. Επιπρόσθετα οργανώνει και εποπτεύει το Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων συντονίζει και διαχειρίζεται σε τοπικό επίπεδο τη διάθεση μέσων και ανθρώπινων πόρων, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επί 24ώρου βάσεως, στελεχώνεται από αιρετούς, εργαζόμενους και εθελοντές του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης και εφόσον απαιτηθεί από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Βραβείο για το Πρόγραμμα «Αξιολογώ, Προλαμβάνω, Στηρίζω» (2ο Βραβείο).

Στόχος του προγράμματος αποτελούσε η οποιασδήποτε μορφής ανίχνευση αναπτυξιακών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών. Απώτερος στόχος ήταν η στήριξη του οικογενειακού πλαισίου και η παροχή δυνατότητας κατανόησης από την οικογένεια για την σημασία ανάπτυξης των δεξιοτήτων και ικανοτήτων βάση της ηλικίας του κάθε παιδιού.

Το πρόγραμμα ανέλαβε και υλοποίησε ομάδα εθελοντών πτυχιούχων επαγγελματιών στις ακόλουθες ειδικότητες: Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Διαπαιδαγώγηση και Παιδοψυχολογία οι οποίοι δραστηριοποιούνται, διαμένουν ή και επιχειρούν στον Δήμο μας και διέθεσαν μέρος από τον πολύτιμο προσωπικό χρόνο τους με γνώμονα την προσφορά στο ευρύ κοινό, την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

 

Βραβείο για την Πρώτη Δημοτική Συγκοινωνία με ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία (2ο Βραβείο).

 

Βραβείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Βιοαποβλήτων και την αντίστοιχη Καμπάνια Ευαισθητοποίησης (2ο Βραβείο). Ο Δήμος μας βραβεύτηκε για την στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης που πραγματοποιεί οποία έχει σαν στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για την σωστή χρήση των κάδων, αλλά και γενικότερα για τα οφέλη της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων.

 

Εκ μέρους του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης παρέστησαν στην εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αντώνης Αντωνόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Εθελοντισμού Βαγγέλης Νικοθώδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Συγκοινωνίας Θοδωρής Χαύτης, η Κοινοτική Σύμβουλος Άρτεμις Φαρμάκη, η Αναπληρώτρια Δ/ντρια Περιβάλλοντος Μαρία Παπαδοπούλου, η Προϊσταμένη Παιδείας Δέσποινα Δεσύπρη, η Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Κατερίνα Μαλαμά, το Στέλεχος των Κοινωνικών Υπηρεσιών Τριάδα Κουρτέσα, ο εκπρόσωπος των Εθελοντών του Δήμου Ιωάννη Δεκαβάλα και η υπεύθυνη για τις βραβεύσεις του Δήμου Ελίνα Πέππα.